به گزارش مشرق، آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد که ایران غنیسازی اورانیوم با چهارمین آبشار ۱۷۴ سانتریفیوژی IR-۲M را در سایت هستهای نطنز آغاز کرده است.
بر اساس گزارش رویترز، ایران دو آبشار سانتریفیوژ IR-۲M دیگر نیز در نطنز نصب کرده اما هنوز غنی سازی را با آنها آغاز نکرده است.
در حال حاضر در سایت نطنز علاوه بر سانتریفیوژهای IR-۱، ایران با ۶۹۶ سانتریفیوژ IR-۲M در ۴ آبشار و ۱۷۴ سانتریفیوژ IR-۴ تحت یک آبشار به غنی سازی اورانیوم میپردازد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش روز چهارشنبه خود اعلام کرده است: «در تاریخ ۳۱ مارس ۲۰۲۱ (۱۱ فروردین ۱۴۰۰) آژانس در سایت غنی سازی، تایید کرده است که ایران گازدهی هگزا فلوراید اورانیوم طبیعی (UF۶) به چهارمین آبشار ۱۷۴ عددی IR-۲M را آغاز کرده است.»
در تاریخ ۱۸ اسفندماه بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داده بود که ایران غنیسازی اورانیوم با سومین آبشار سانتریفیوژهای پیشرفته IR-۲M را در سایت نطنز آغاز کرده است.
پس از آن در تاریخ ۲۷ اسفند ماه ایران مرحله جدیدی از غنیسازی را آغاز کرد و بر اساس اعلام «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران رسماً آغاز غنیسازی اورانیوم با سانتریفیوژهای پیشرفته IR-۴ در سایت نطنز را آغاز کرد.
گروسی در گزارش ۲۷ اسفند خود با اشاره به این موضوع که ایران قصد دارد آبشار سانتریفیوژی دیگر در تأسیسات نطنز نصب کند اما هنوز فرایند نصب آن را آغاز نکرده است، گفت: «چهارمین آبشار سانتریفیوژی نصب شده اما هنوز UF۶ طبیعی به آن تزریق نشده است؛ نصب پنجمین آبشار سانتریفیوژهای IR-۲m در جریان است و نصب ششمین آبشار سانتریفیوژهای IR-۲m هنوز آغاز نشده است.»
ایران و آژانس اخیراً تفاهم کردند اجرای پروتکل الحاقی و دسترسیهای برجامی به طور کامل متوقف شود و صرفا تعهدات پادمانی ایران اجرا میشود. بر این اساس، طبق قانون مجلس هیچ دسترسی فراپادمانی به آژانس اعطا نخواهد شد و هیچگونه بازرسی فراپادمانی نیز انجام نمیشود.
پس از تشکیل دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا از روز ۲۰ ژانویه (۱ بهمن ۱۳۹۹)، مقامهای مختلف دولت وی بارها تاکید کردند که نخست ایران باید به تعهدات برجامی خود بازگردد پس از آن، دولت آمریکا نیز به برجام باز خواهد گشت هر چند که چند روز پیش نیز یک مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفته بود: «مسئله این نیست که چه کسی اول به برجام بازمیگردد ، (بلکه) موضوع، توافق بر این است که چه گامهایی به صورت همزمان برداشته میشود.»
دولت آمریکا در زمان دونالد ترامپ و در اردیبهشت ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه و بر خلاف قطعنامههای بینالمللی از توافق هستهای خارج شده و با اعمال تحریمهای بیسابقه، سیاست فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفت و حتی در دوران شیوع ویروس کرونا مانع از آن شد که ایران به منابع خود در دیگر کشورها برای واردات دارو و مواد غذایی دسترسی پیدا کند.
پس از روی کار آمدن دولت بایدن، مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران با یادآوری این واقعیت که آمریکا، طرفی بوده که از برجام خارج شده، تاکید کردهاند که نخست آمریکا باید به تعهدات خود ذیل توافق هستهای بازگردد و پس از راستی آزمایی، ایران نیز کاهش تعهدات برجامی خود را متوقف کرده و به پایبندی کامل به برجام باز خواهد گشت.